Ograniczenie odpadów żywności i tekstyliów – konsultacje społeczne projektu dyrektywy UE
15.03.2024
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
Prace nad nowelizacją dyrektywy Unii Europejskiej o odpadach są prowadzone są w Radzie Europejskiej i Parlamencie Europejskim. Zmiany dotyczą dwóch sektorów: żywności i tekstyliów. Obejmują etap produkcji, dystrybucji i konsumpcji.
Zobowiązania państw członkowskich
W odniesieniu do sektora żywności państwa członkowskie Unii Europejskiej mają być m.in. zobowiązane osiągnąć do 31 grudnia 2030 r następujące cele na poziomie krajowym:
- ograniczenie powstawania odpadów żywności w przetwórstwie i wytwórstwie o 10 proc. w porównaniu z ilością tych odpadów wytworzoną w 2020 r.;
- ograniczenie powstawania odpadów żywności na mieszkańca, łącznie w sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji żywności, w restauracjach i usługach gastronomicznych oraz w gospodarstwach domowych, o 30 proc. w porównaniu z ilością tych odpadów wytworzoną w 2020 r.
Projekt dyrektywy zawiera również działania odnoszące się do sektora tekstyliów, który ma ograniczyć powstawanie odpadów oraz wziąć odpowiedzialność za ich zbieranie i przetwarzanie.
Jak zgłosić uwagi do projektu?
Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r,. na adres e-mail: odpady.nowelizacja.dyrektywy@klimat.gov.pl.
Polska wersja projektu dyrektywy jest dostępna na stronie internetowej: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=COM%3A2023%3A420%3AFIN.