Olej rzepakowy tłoczony na zimno
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-07-05 W kategorii Oleje i tłuszcze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Złocisty płyn w butelce PET
Kształt:
Ciecz
Rozmiar:
Zależy od wielkości butelki – 1 litr
Barwa:
Ciepła złocista do ciemnożółtej, w zależności od naświetlenia słonecznego ziarna
Konsystencja:
Gęsty płyn
Smak:
Swoisty smak i zapach – gorczyczny (pachnie orzechami)
Dodatkowe Informacje:
Bez dodatku konserwantów i wody; zawiera witaminy i sole mineralne
Tradycja:
Pierwotnie oleje tłoczono przy użyciu prostych pras stosowanych już w starożytnym Egipcie, Palestynie i Grecji. Były to oleje nieulepszane, czyli nierafinowane. W Polsce prymitywne metody tłoczenia oleju były stosowane do 2 poł. XIX w. Następnie nastąpił rozwój olejarni przemysłowych i produkcja olejów rafinowanych. W latach 50. XX wieku wprowadzono rafinację olejów tłoczonych. Proces ten przebiega w wysokiej temperaturze i przy użyciu rozpuszczalnika.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:06 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:06 administrator gov.pl