Olsztyneckie jagodzianki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-11-08 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. warmińsko-mazurskim.
Wygląd:
Bułki z ciasta drożdżowego z kruszonką na wierzchu i jagodowym nadzieniem w środku.
Kształt:
Płaski, prostokątny.
Rozmiar:
Bułki o długości ok. 11 cm i szerokości ok. 7 cm.
Barwa:
Jasnobrązowa z beżową kruszonką, na przekroju ciemny, jagodowy farsz.
Konsystencja:
Miękkie, puszyste, sprężyste ciasto. Gęsta masa jagodowa.
Smak:
Wyraźny zapach ciasta drożdżowego oraz jagód.
Tradycja:
Od dawien dawna ludność zamieszkująca obecne Mazury Zachodnie (dawne Prusy) pozyskiwała bogactwa z wód i lasów. Las, oprócz kryjących się w jego zasobach grzybów jadalnych, ziół lub miodu, dostarczał również aromatycznych owoców leśnych, przede wszystkim czarnych jagód. Miejscowa ludność od zawsze uznawała ich walory smakowe i często wykorzystywała w kuchni na wiele sposobów, m.in. do wypieku jagodzianek. Fenomen olsztyneckich jagodzianek wywodzi się z prostoty, tradycyjnego przepisu na ciasto drożdżowe, a przede wszystkim znacznej ilości jagód włożonych do ich środka. Sezon jagodowy trwa od końca czerwca do końca sierpnia. Największy wysyp runa leśnego w postaci jagód do produkcji najlepszych jagodzianek przypada na lipiec. Jagody w tym czasie są najbardziej słodkie i soczyste. Z uwagi na swoją popularność, olsztyneckie jagodzianki stały się chlubą miasta i wpisały się w jego lokalną tradycję. Mieszkańcy oraz olsztyneckie władze uznały jagodzianki za swój lokalny przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnym organizowanym w Olsztynku wydarzeniu. Jagodzianki olsztyneckie są nieodzownym elementem kojarzonym z gminą Olsztynek. Swą popularność zyskały bardzo szybko, również poza społecznością lokalną. Obecnie turyści (szczególnie z okolic Warszawy) zatrzymują się w Olsztynku na tradycyjne jagodzianki w drodze nad morze. Od kilku lat w Olsztynku odbywa się także „Konkurs Jedzenia Olsztyneckich Jagodzianek”, który przyciąga licznych zainteresowanych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 16.07.2018 12:45 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 16.07.2018 12:45 Sławomir Mucha