Oscypek (oszczypek)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Kształt:
Produkt w kształcie osełki, dwustronnego stożka, wrzeciona. Środkowa cześć jest walcowata
Rozmiar:
Długość: 17 - 23 cm
Barwa:
Barwa po przekrojeniu lekko kremowa, przy skórce ciemniejsza; dopuszcza się barwę zbliżoną do białej. Barwa skórki słomkowo-lśniąca (jasnobrązowa z delikatnym połyskiem).
Konsystencja:
Twardy, miąższ elastyczny
Smak:
Wyraźny zapach wędzenia (dymu), lekko słony
Dodatkowe Informacje:
Zawartość wody od 42 do 50%. Zawartość tłuszczu w suchej masie od 40 do 60%
Tradycja:
„Oscypek” jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich, wypasających owce na polanach górskich. Przywędrował na Podhale razem z całą kulturą wołoską, organizacją wypasów, sposobem prowadzenia bacówki, przerabiania mleka.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl