Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-02 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Spłaszczona kula.
Kształt:
Okrągły.
Rozmiar:
Średnica wynosi 6-7 cm, wysokość w zależności od wyrośnięcia i grubości farszu, najczęściej 4-5 cm.
Barwa:
Barwa kremowa, na przekroju jasnobeżowa, piegowata z otoczką kremową.
Konsystencja:
Pulchne.
Smak:
Smak lekko słony, kapuściano-drożdżowy.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Brzozowica Mała to wieś leżąca w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Brzozowica Mała znana jest z wyrobu parowańców z kapustą i grzybami.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:09 administrator gov.pl