Paszteciki z grzybami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ciasto francuskie z farszem grzybowym.
Kształt:
Walec o grubości około 2 cm.
Rozmiar:
Około 100 g.
Barwa:
Złocista i lśniąca.
Konsystencja:
Miękisz mocno listkujący się. Farsz grzybowy o jednolitej, zwartej konsystencji.
Smak:
Delikatny smak o intensywnym, grzybowym zapachu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Paszteciki z grzybami przygotowywane są z naturalnych produktów roślinnych pozyskiwanych z Lubartowa i okolic oraz Ostrowa Lubelskiego. Ciasto francuskie, z którego są pieczone w swoim składzie zawiera: mąkę pszenną, margarynę, jaja i sól. Farsz grzybowy zaś sporządzany jest z grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem cebuli i przypraw takich jak: sól, pieprz. „Paszteciki z grzybami z ciasta francuskiego, różni się od tych z innego ciasta nie tylko tym, że warstwy ciasta są cieniutkie, a warstwy farszu grubsze, ale również i tym, że ciasto ma strukturę listkującą się” (Maria Dieslowa, „Jak gotować”, 1935). Przygotowane ciasto francuskie na początku należy dobrze rozwałkować, następnie nałożyć farsz i zawinąć. Tak przygotowane ciasto z farszem kroi się na walcowate kawałki tzw. paszteciki, powierzchnię posypuje żółtym serem i wypieka na złoty kolor. Paszteciki mają zastosowanie jako dodatek do zup czystych np. do barszczu czerwonego. Najczęściej podawane były i są „na wieczór wigilijny, na weselach i innych uroczystościach, a obecnie na obiad do barszczu w wielu rodzinach” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Lubartowa).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl