Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2015-09-07 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Masa mięsna z chropowatą powierzchnią, na przekroju widoczne kawałki rozdrobnionych warzyw tj. marchewki, cebuli, pietruszki.
Kształt:
W zależności od naczynia, w którym jest wypiekany, najczęściej prostokątny.
Rozmiar:
W zależności od naczynia, w którym jest wypiekany.
Barwa:
Zewnętrzna ciemnobrązowa, w przekroju beżowa.
Konsystencja:
Stała i miękka.
Smak:
Pieczonego mięsa z posmakiem ziołowych przypraw tj. pieprzu, soli i czosnku.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Na przestrzeni wieków na terenie gminy Stara Kornica zachodziły przeróżne przemiany kulturowe, a sam teren należał do kilku województw. W związku z tym, że na tym obszarze żyli mieszkańcy Mazowsza, Litwy, południowego i północnego terenu Rusi, wyodrębniła się wspólna kultura, zwyczaje, a także i kuchnia. Obecnie gmina Stara Kornica położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego, a jej mieszkańcy do dnia dzisiejszego kultywują tradycje, także te związane z przygotowywaniem przeróżnych dań, przetworów oraz wyrobów piekarniczych i mięsnych. Jednym ze znanych wyrobów jest pasztet z mięsa wieprzowego z dodatkiem gotowanych warzyw, takich jak marchewka, cebula i pietruszka. „Specyficzny jest smak, jaki uzyskiwany jest poprzez połączenie mięsa wieprzowego, wielokrotnie zmielonego z gotowanymi warzywami, cebulką i przyprawami” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Stara Kornica). Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy zazwyczaj przygotowywany jest na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc, ale także na co dzień. Prezentowany jest podczas licznych festynów i dożynek, gdzie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Starej Kornicy i okolic.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl