Piernik z kamionki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-05-18 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Wygląd zewnętrzny: ciasto koloru brązowego o szklistej powierzchni.
Kształt:
Kształt zewnętrzny: wersja podstawowa to placek o wymiarach 20 cm długości, 10 cm szerokości, 5 cm wysokości. Ponadto – pojedyncze ciastka w kształcie różnych zwierząt i serc.
Rozmiar:
Kostka piernikowa o wymiarach: 20 cm długości, 10 cm szerokości, 5 cm wysokości; waga ok. 0,5 kg. Pojedyncze ciastka w kształcie zwierząt, serc oraz mniejsze kostki – do 10 cm.
Barwa:
Ciasto i nadzienie koloru brązowego.
Konsystencja:
Ciasto gęste, mocne.
Smak:
Naturalne produkty oraz przyprawy korzenne nadają ciastu intensywny aromat i specyficzny smak.
Dodatkowe Informacje:
Ciasto poddawane jest procesom leżakowania w tym samym kotle z kamionki od 1971 roku, odziedziczonym po dziadku, który używał go od 1912 roku.
Tradycja:
Cukiernia, której specjalnością jest piernik z kamionki, to firma rodzinna o długoletnich tradycjach. Podobnie jak starsi, także młodsi członkowie rodziny mają wykształcenie cukiernicze. Przygoda z piekarnictwem zaczęła się w roku 1947, kiedy to rodzina nabyła piekarnię w Chojnicach na ul. Młyńskiej, którą z kolei utraciła w 1953 roku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl