Pieróg z kaszy gryczanej
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-07-19 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podkarpackim.
Wygląd:
Pieróg z farszem z kaszy gryczanej pieczony na blasze.
Kształt:
Prostokątny.
Rozmiar:
W zależności od rozmiarów blachy, najczęściej długość 25-30 cm, wysokość około 10 cm.
Barwa:
Brązowa skórka, w środku nadzienie barwy ciemnej.
Konsystencja:
Stała, sprężysta w dotyku.
Smak:
Kaszy gryczanej.
Tradycja:
Gmina Kuryłówka położona jest na prawym brzegu Sanu, na krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Teren ten charakteryzuje się znacznym potencjałem przyrodniczym i rolniczym. Produkty uprawiane na tych terenach to głównie zboża, w tym kasze, wykorzystywane do przyrządzania wielu potraw na bazie starych receptur. Jedną z takich potraw przygotowywanych na ww. terenie jest pieróg z kaszy gryczanej. Potrawa ta gościła na stołach w gminie Kuryłówka zazwyczaj w okresie różnych świąt, wesel, odpustów i innych uroczystości rodzinnych. Sposób przygotowania pieroga jest bardzo pracochłonny. Najpierw „należy ugotować na miękko całe ziemniaki, dodać surową kaszę i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, żeby kasza popękała i się zaparzyła. Widać, że jest zaparzona, kiedy robi się gruba i trochę bielsza. Potem dodaje się śmietanę, jaja, masło, ser, słoninę przesmażoną z cebulą na skwarki, doprawia solą i pieprzem. Masę przekłada się do blaszki wysmarowanej masłem i piecze trochę ponad 1,5 godziny w dość dobrze nagrzanym piekarniku, a dawniej w piecu chlebowym” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Dąbrowicy). Pieróg z kaszy gryczanej może być przygotowywany zarówno z wierzchnią skórką jak i bez i spożywany na ciepło bądź na zimno. Przeważnie kroi się go na kromki podobnie jak chleb i zjada samego lub też z dodatkiem masła popijając herbatą lub kawą z mlekiem.
- Ostatnia modyfikacja:
- 19.09.2018 14:21 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 19.09.2018 14:21 Sławomir Mucha