Pierogi wigierskie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-10-30 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podlaskim.
Wygląd:
Pierogi o kształcie półksiężyca. Na przekroju widoczne owocowe nadzienie i warstwa ciasta.
Kształt:
Półkolisty.
Rozmiar:
Długość 8-14 cm.
Barwa:
Ciemnożółta lub złocista, na przekroju w zależności od użytych owoców.
Konsystencja:
Stała, ciasto delikatne i kruche.
Smak:
Słodki lub kwaśny w zależności od użytych owoców, typowy dla pierogów pieczonych na oleju.
Tradycja:
Tradycja wyrabiania pierogów wigierskich według wspomnień lokalnych gospodarzy sięga początku XX wieku. Mieszkańcy Suwalszczyzny doskonale znają ich smak, wymieniając pierogi jako ulubione danie, obecne w każdym domu od czasów ich dzieciństwa. Pierogi wykonuje się według tradycyjnego przepisu z mąki pszennej, margaryny, cukru, jaj, śmietany, proszku do pieczenia, octu. „Przygotowane ciasto należało rozwałkować na duży cienki placek, a później wykrawać z niego kwadraty o boku około siedmiu centymetrów. Uprzednio przygotowany farsz był nakładany łyżką stołową, a pieróg zlepiany i dodatkowo zawijany wzdłuż brzegu, żeby nie wydostało się z niego nadzienie” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Suwałk). Pieróg zawijany na dłoni ma charakterystyczny kształt i wielkość. Nadzienie stanowią całe owoce, obsypane cukrem i mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany pieróg jest smażony na głębokim oleju do momentu zarumienienia, a następnie podawany do jedzenia na gorąco. Pierogi smażone były potrawą sezonową, robiono je w czasie występowania czarnej jagody w okolicznych lasach. „(…) jagody przeznaczone na pierogi były zbierane z najlepszych jagodników. Za takie uznawano lasy w okolicach wsi Mikołajewo. Nie mogły być stare, ani strząchnięte. Najlepsze były te jagody, które zbierano powoli” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miejscowości Leszczewo). Z czasem ze względu na krótki sezon występowania czarnych jagód, zaczęto przygotowywać nadzienie z innych owoców, m.in. z jabłek, gruszek, truskawek, poziomek czy brzoskwiń. Tradycja przygotowywania pierogów wigierskich według niezmienionej receptury jest wciąż podtrzymywana w regionie. Pierogi wigierskie są prezentowane i nagradzane na różnych wydarzeniach promujących tradycyjną i regionalną kuchnię, w tym m.in. w konkursie na „Najlepszy spożywczy produkt regionalny Suwalszczyzny” oraz w konkursie na najsmaczniejszą podlaską potrawę w kategorii: potrawa bezmięsna.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 11:32 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 11:32 Sławomir Mucha