Pierogi zosinowskie z jagodami
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-11-05 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Pieróg przypomina spłaszczony półksiężyc.
Kształt:
Półkolisty.
Rozmiar:
Długość 6 cm, szerokość 2 cm.
Barwa:
Na zewnątrz barwa jasnokremowa, na przekroju widoczna granatowa barwa nadzienia.
Konsystencja:
W dotyku miękkie, często po naciśnięciu wypływa sok jagodowy.
Smak:
Smak i zapach ciasta drożdżowego i jagód.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Miejscowość Zosinowo należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Już od XX wieku gmina ta znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych zwanych pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Zosinowo znane jest z wyrobu pierogów z jagodami. Z miejscowością tą jagody były związane od zawsze, głównie ze względu na jej położenie w środku lasu. Jej mieszkańców nazywano „jagodziarzami”. Jagody stanowiły nie tylko pożywienie, ale także lekarstwo m.in. na ból brzucha.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl