W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podchmielone wisienki zakroczymskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-03-31 w kategorii Warzywa i owoce w woj. mazowieckim.

Wygląd:

Okrągła wiśnia zalana jasnym syropem ze spirytusem.

Kształt:

Wielkość wiśni od 15 do 25 mm.

Rozmiar:

Kolor owocu – intensywnie wiśniowy.

Barwa:

Wiśnia o sztywnej konsystencji, bez pestki.

Konsystencja:

Wiśnia o sztywnej konsystencji, bez pestki.

Smak:

Smak słodki z wyczuwalnym alkoholem. Zapach intensywny, wiśniowy.

Tradycja:

W Polsce owoce wiśni występują głównie w dwóch podstawowych odmianach: szklanka – wczesna o cierpkim, kwaskowatym smaku, a także łutówka – późna, soczysta, ciemnoczerwona, delikatna i słodka. Owoce wiśni cechuje wysoka zawartość witaminy A, kwasu jabłkowego, cytrynowego, manganu i jodu. Obie te odmiany są powszechnie wykorzystywane do wytwarzania różnego rodzaju przetworów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 12:38 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 12:38 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}