Polędwica kurpiowska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-26 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Schab wieprzowy w naturalnym kształcie, średniej grubości ok. 10 cm średnicy i ok. 20 cm długości.
Kształt:
Kształt podłużny, na przekroju elipsoidalny.
Rozmiar:
Polędwica w całości – waga ok. 1 kg
Barwa:
Barwa naturalnego czerwonego mięsa, na przekroju jednorodna.
Konsystencja:
Konsystencja delikatna, soczysta i miękka.
Smak:
Przyjemny zapach wędzonki, smak lekko słony z wyczuwalnym posmakiem przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Polędwica bardzo chuda – minimalna zawartość tłuszczu (naturalna zawartość tłuszczu dla tego gatunku chudego mięsa), naturalne pH mięsa.
Tradycja:
Kuchnia chłopska od niepamiętnych czasów różniła się znacznie od kuchni pańskiej, szlacheckiej. Stosowano inne sposoby poprawiania smaku, a sól i przyprawy zaczęto stosować dopiero w XIX i XX wieku. W książce Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku Zbigniewa Kuchowicza znajdujemy na to potwierdzenie: Mięsa jadano niewiele, zabite sztuki wędzono, peklowano i jako specjał spożywano podczas świąt.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl