W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polędwica kurpiowska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-26 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Schab wieprzowy w naturalnym kształcie, średniej grubości ok. 10 cm średnicy i ok. 20 cm długości.

Kształt:

Kształt podłużny, na przekroju elipsoidalny.

Rozmiar:

Polędwica w całości – waga ok. 1 kg

Barwa:

Barwa naturalnego czerwonego mięsa, na przekroju jednorodna.

Konsystencja:

Konsystencja delikatna, soczysta i miękka.

Smak:

Przyjemny zapach wędzonki, smak lekko słony z wyczuwalnym posmakiem przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Polędwica bardzo chuda – minimalna zawartość tłuszczu (naturalna zawartość tłuszczu dla tego gatunku chudego mięsa), naturalne pH mięsa.

Tradycja:

Kuchnia chłopska od niepamiętnych czasów różniła się znacznie od kuchni pańskiej, szlacheckiej. Stosowano inne sposoby poprawiania smaku, a sól i przyprawy zaczęto stosować dopiero w XIX i XX wieku. W książce Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku Zbigniewa Kuchowicza znajdujemy na to potwierdzenie: Mięsa jadano niewiele, zabite sztuki wędzono, peklowano i jako specjał spożywano podczas świąt.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}