Polędwica tradycyjna z Czernichowa
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-02-27 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Wędzonka otrzymywana z polędwicy wykrojonej ze schabu, w siatce, bez kości.
Kształt:
Kształt spłaszczonego walca, na przekroju kształt owalny.
Rozmiar:
Długość ok. 30 cm, waga ok. 2,5 kg.
Barwa:
Zewnętrzna jasnobrązowa do ciemnobrązowej. Na przekroju barwa mięsa jasnoróżowa. Na obrzeżach śladowe ilości kremowego tłuszczu.
Konsystencja:
Konsystencja ścisła, sprężysta.
Smak:
Zapach charakterystyczny dla wyrobów peklowanych, wędzonych w naturalnym dymie z wyczuwalnym aromatem przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycje wytwarzania wędlin w Liszkach i Czernichowie sięgają okresu II wojny światowej. Był to trudny czas, z uwagi na to, że tamtejsi masarze nie mieli przyzwolenia na legalną sprzedaż swoich wyrobów. Jednak pomimo ciągłych utrudnień wędliny były dalej wyrabiane i sprzedawane. Trudności z zaopatrzeniem w wyroby mięsne Krakowa i okolic, tym bardziej budowały legendę i reputację wędlin z Liszek i Czernichowa. Po II wojnie światowej nastąpił rozkwit działalności masarskich. W tym okresie rozpoczęły działalność zakłady wędliniarskie, w tym Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Liszkach i Czernichowie. Tutaj oficjalnie zatrudniano masarzy i przyuczano do zawodu, którzy rozwijali produkcję kiełbas i wędlin bazując na starych, tradycyjnych recepturach. Do wyrobu m.in. wędzonej polędwicy wytwarzanej w Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Czernichowie mięso pozyskiwane było przez wykrawanie kawałków ze schabu, ze zwierząt od okolicznych rolników. Mięso marynowano przez okres 2 tygodni, w temperaturze ok. 4-6°C. Po wyjęciu z marynaty polędwice umieszczano w siatce wędzarniczej i zawieszano na drążkach wędzarniczych. Wędzenie polędwicy odbywało się w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem liściastym (w zależności od dostępności: buk, olcha, śliwa, wiśnia, jabłoń, czereśnia) oraz w zależności od wielkości polędwicy. Średni czas wędzenia wynosił ok. 3 godziny. Po uwędzeniu polędwice przenoszono do chłodni i przechowywano maksymalnie przez 14 dni.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:20 administrator gov.pl