Polędwica z indyka
23.11.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-11-16 w kategorii Produkty mięsne w woj. lubuskim.
Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)
Wędlina wytworzona z piersi indyczej w osłonce białkowej.
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Baton, na przekroju okrągły.
Wielkość
Długość batonu ok. 40 cm., średnica batonu około 80 mm.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Barwa zewnętrzna różowa do jasnoróżowej, na przekroju jasnoróżowa.
Konsystencja, „wrażenie w dotyku”
Ścisła, krucha, po przekrojeniu plasterki nie powinny się rozpadać.
Smak i zapach
Smak charakterystyczny dla mięsa indyczego z wyczuciem pieprzu, gałki muszkatołowej i nutą kolendry.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Gmina Sława położona jest w powiecie wschowskim w południowo-wschodniej części województwa lubuskiego. Obszar gminy w połowie porośnięty jest kompleksem leśnym z przepięknym Pojezierzem Sławskim, a pozostałą część stanowią użytki rolne. Na tym terenie bardzo dużą rolę odgrywa turystyka, ale także produkcja żywności o znaczeniu ponadregionalnym. Sława to zagłębie niewielkich gospodarstw zajmujących się hodowlą drobiu, trzody chlewnej oraz bydła, z których ta pierwsza rozwinęła się tak bardzo, że województwo lubuskie stało się jednym z większych zagłębi producentów drobiu. Z mięsa drobiowego przygotowywano przeróżne wyroby, które dzięki swoim wartościom odżywczym zyskały popularność i stały się wizytówką regionu. Jednym z przykładów jest od wielu lat wyrabiana na tym terenie polędwica z indyka. Produkt ten powstał w 1986 r., i od tego czasu wytwarzany jest według niezmienionej receptury. Mięso do wyrobu polędwicy pozyskiwane jest z piersi tuszki indyczej. Na początku mięso jest peklowane, następnie rozdrabnianie na szarpaku i mieszane z dodatkiem niewielkiej ilości solanki z przyprawami. W skład solanki wchodzą przyprawy takie jak pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra, papryka oraz suszony czosnek. Wędzenie polędwicy jest wędzeniem krótkim, czyli do uzyskania powierzchni suchej, jasno-brązowej. Kolejnym etapem jest parzenie polędwicy, a następnie jej studzenie. Polędwica z indyka została produktem wysoko ocenianym podczas międzynarodowych targów w Poznaniu i Europie.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.11.2018 12:46 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.11.2018 12:46 Sławomir Mucha