Polędwiczki wędzone podsuszane
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-07-20 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Polędwiczki wieprzowe w naturalnym kształcie, cienkie: ok. 5 cm średnicy i ok. 25 cm długości.
Kształt:
Kształt podłużny, na przekroju eliptyczny.
Rozmiar:
Polędwiczki w całości – waga ok. 25-30 dag.
Barwa:
Barwa naturalnego czerwonego mięsa, na przekroju jednorodna.
Konsystencja:
Konsystencja delikatna, soczysta i miękka.
Smak:
Przyjemny zapach wędzonki, smak lekko słony z wyczuwalnym posmakiem przypraw.
Dodatkowe Informacje:
Polędwiczka bardzo chuda – minimalna zawartość tłuszczu (naturalna zawartość tłuszczu dla tego gatunku chudego mięsa), naturalne pH mięsa.
Tradycja:
Kuchnia chłopska od niepamiętnych czasów różniła się znacznie od kuchni pańskiej, szlacheckiej. W inny sposób poprawiano smak potraw, a sól i przyprawy zaczęto stosować dopiero w XIX i XX wieku. W książce Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku Zbigniewa Kuchowicza znajdujemy na to potwierdzenie: Mięsa jadano niewiele, zabite sztuki wędzono, peklowano i jako specjał spożywano podczas świąt.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl