W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polędwiczki wędzone podsuszane

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-07-20 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Polędwiczki wieprzowe w naturalnym kształcie, cienkie: ok. 5 cm średnicy i ok. 25 cm długości.

Kształt:

Kształt podłużny, na przekroju eliptyczny.

Rozmiar:

Polędwiczki w całości – waga ok. 25-30 dag.

Barwa:

Barwa naturalnego czerwonego mięsa, na przekroju jednorodna.

Konsystencja:

Konsystencja delikatna, soczysta i miękka.

Smak:

Przyjemny zapach wędzonki, smak lekko słony z wyczuwalnym posmakiem przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Polędwiczka bardzo chuda – minimalna zawartość tłuszczu (naturalna zawartość tłuszczu dla tego gatunku chudego mięsa), naturalne pH mięsa.

Tradycja:

Kuchnia chłopska od niepamiętnych czasów różniła się znacznie od kuchni pańskiej, szlacheckiej. W inny sposób poprawiano smak potraw, a sól i przyprawy zaczęto stosować dopiero w XIX i XX wieku. W książce Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku Zbigniewa Kuchowicza znajdujemy na to potwierdzenie: Mięsa jadano niewiele, zabite sztuki wędzono, peklowano i jako specjał spożywano podczas świąt.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}