Polewka kaszubska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-01-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Płyn z mięsem i warzywami
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Złocista, jasny brąz
Konsystencja:
Ciecz
Smak:
Wywar mięsno-warzywny, aromat ziół i przypraw oraz zielonej pietruszki
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Polewka to staropolska nazwa zupy. Najbardziej znana polewka pochodzi z Pana Tadeusza Adama Mickiewicza. Czarna polewka, czyli czernina była podawana kawalerowi starającemu się o rękę panny, gdy rodzice nie chcieli go zaakceptować i oddać mu córki za żonę.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl