W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polska na targach Alimentaria w Hiszpanii

07.04.2022

Trwa kolejna edycja jednych z największych i najważniejszych targów żywności w Hiszpanii. Wystawcy z ponad 70 krajów, w tym z Polski, prezentują się w Barcelonie. Na targach trwających od 4 do 7 kwietnia br. znalazło się również polskie stoisko narodowe.

Polscy kucharze na targach

Targi Alimentaria to wiodąca wystawa dotycząca żywności, napojów oraz gastronomii nie tylko w Hiszpanii, lecz także wśród państw basenu Morza Śródziemnego. Podczas wydarzenia prezentowana jest oferta oparta na kluczowych dla branży spożywczej rynkach i ich trendach konsumenckich.

Stoisko MRiRW

Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi są prezentowane polskie produkty wysokiej jakości. Są więc wśród nich produkty mleczarskie, mięsne, produkty i konserwy rybne, mrożone oraz suszone owoce i warzywa, soki oraz napoje owocowe i warzywne, produkty zbożowe, słodycze, woda mineralna oraz szeroka gama produktów ekologicznych.

Dodatkową atrakcją zachęcającą do odwiedzenia stoiska są pokazy kulinarne na żywo prowadzone we współpracy z Funduszem Promocji Mięsa Wołowego.

Pierwszego dnia targów polskie stoisko odwiedziła Karolina Cemka – Konsul Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Barcelonie.

Nawiązywanie współpracy międzynarodowej

Na stoisku zostały również zorganizowane spotkania z przedstawicielami Zagranicznych Biur Handlowych Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) w Hiszpanii, Portugalii i Maroku. Celem spotkań było ułatwienie komunikacji w zakresie możliwości eksportowych oraz funkcjonowania polskich firm na wymienionych rynkach, w tym nawiązywaniu współpracy z sieciami handlowymi oraz dystrybutorami.

Udział Ministerstwa w targach Alimentaria jest doskonałą okazją do popularyzowania polskich artykułów rolno-spożywczych wysokiej jakości na arenie międzynarodowej, pozyskania nowych i utrzymania dotychczasowych rynków zbytu dla polskiej żywności.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
08.04.2022 10:05 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
07.04.2022 15:28 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}