Polska na targach Alimentaria w Hiszpanii
07.04.2022
Trwa kolejna edycja jednych z największych i najważniejszych targów żywności w Hiszpanii. Wystawcy z ponad 70 krajów, w tym z Polski, prezentują się w Barcelonie. Na targach trwających od 4 do 7 kwietnia br. znalazło się również polskie stoisko narodowe.
Targi Alimentaria to wiodąca wystawa dotycząca żywności, napojów oraz gastronomii nie tylko w Hiszpanii, lecz także wśród państw basenu Morza Śródziemnego. Podczas wydarzenia prezentowana jest oferta oparta na kluczowych dla branży spożywczej rynkach i ich trendach konsumenckich.
Stoisko MRiRW
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi są prezentowane polskie produkty wysokiej jakości. Są więc wśród nich produkty mleczarskie, mięsne, produkty i konserwy rybne, mrożone oraz suszone owoce i warzywa, soki oraz napoje owocowe i warzywne, produkty zbożowe, słodycze, woda mineralna oraz szeroka gama produktów ekologicznych.
Dodatkową atrakcją zachęcającą do odwiedzenia stoiska są pokazy kulinarne na żywo prowadzone we współpracy z Funduszem Promocji Mięsa Wołowego.
Pierwszego dnia targów polskie stoisko odwiedziła Karolina Cemka – Konsul Generalny Rzeczypospolitej Polskiej w Barcelonie.
Nawiązywanie współpracy międzynarodowej
Na stoisku zostały również zorganizowane spotkania z przedstawicielami Zagranicznych Biur Handlowych Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu (PAIH) w Hiszpanii, Portugalii i Maroku. Celem spotkań było ułatwienie komunikacji w zakresie możliwości eksportowych oraz funkcjonowania polskich firm na wymienionych rynkach, w tym nawiązywaniu współpracy z sieciami handlowymi oraz dystrybutorami.
Udział Ministerstwa w targach Alimentaria jest doskonałą okazją do popularyzowania polskich artykułów rolno-spożywczych wysokiej jakości na arenie międzynarodowej, pozyskania nowych i utrzymania dotychczasowych rynków zbytu dla polskiej żywności.
- Ostatnia modyfikacja:
- 08.04.2022 10:05 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 07.04.2022 15:28 Sławomir Mucha