Polska wołowina w Japonii – spotkanie z importerami
27.10.2022
Sekretarz stanu Ryszard Bartosik spotkał się dziś w siedzibie MRiRW z importerami wołowiny z Japonii. Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach”, który jest współfinansowany ze środków UE. Celem programu jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.
Sektor wołowiny w Polsce
Spotkanie posłużyło zaprezentowaniu importerom japońskim szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju, jak również warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski. Inicjatorem i organizatorem tej kampanii jest UPEMI - Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
– Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE – sprzedajemy zagranicznym kontrahentom 87 proc. naszej produkcji tego rodzaju mięsa Mam nadzieję, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują wymiernymi umowami i kontraktami – powiedział wiceminister Bartosik.
Eksport towarów rolno-spożywczych do Japonii
Japonia to ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2021 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 95,2 mln euro. Kraj ten znajduje się na czele listy odbiorców polskiej wołowiny wśród krajów pozaunijnych (zaraz za Wielką Brytanią).
Zdjęcia (5)
- Ostatnia modyfikacja:
- 31.10.2022 09:30 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 27.10.2022 17:35 Sławomir Mucha