W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polski głos podczas 42 Sesji Konferencji FAO

16.06.2021

15 czerwca br. sekretarz stanu Anna Gembicka wzięła udział w 42 Sesji Konferencji FAO. Wiceminister zabrała głos w sesji plenarnej poświęconej „Transformacji rolniczych systemów żywnościowych: od strategii do działań” i zaprezentowała stanowisko Polski.

Sekretarz stanu Anna Gembicka podczas 42 Sesji Konferencji FAO

Wiceminister Anna Gembicka w swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na złożoność systemów żywnościowych i konieczność ich transformacji w celu zrealizowania celów zrównoważonego rozwoju Agendy 2030. Wskazała na czynniki, które warunkują sukces krajowych strategii rozwoju, a także działania podejmowane w tej dziedzinie przez UE w ramach Europejskiego Zielonego Ładu.

Jako polski przykład działań zmierzających do transformacji systemów żywnościowych wiceminister Gembicka podała prace prowadzone w zakresie systemu identyfikowania żywności. System taki zapewnia uczestnikom łańcucha żywnościowego dostęp do transparentnej i wiarygodnej informacji nt. sposobu i miejsca produkcji żywności. Prace nad projektem zostały zintegrowane z krajowymi przygotowaniami do Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021.

Anna Gembicka podkreśliła, że istotne jest, aby mobilizacja społeczności światowej, związana z pracami przygotowawczymi Szczytu, pozwoliła na wypracowanie konkretnych rozwiązań, umożliwiających realizację wspólnych celów wyznaczonych w Agendzie 2030.
 

Konferencja FAO to naczelny organ FAO składający się z państw członkowskich oraz UE.

Głównymi tematami 42. Sesji Konferencji FAO, odbywającej się w formacie wirtualnym w dniach 14-18 czerwca 2021 r., są:

- wybór nowych członków Rady FAO oraz jej Niezależnego Przewodniczącego;

- strategia i program działania Organizacji;

- uchwalenie budżetu i wysokości składek oraz przegląd stanu żywności i rolnictwa.

 

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.06.2021 11:03 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
16.06.2021 09:37 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}