W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności

22.04.2021

Minister Grzegorz Puda rozmawiał wczoraj z sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem (brytyjski odpowiednik Ministra) na temat jakości produkowanej w Polsce żywności.

Minister Grzegorz Puda siedzący na tle flagi polskiej i Unii Europejskiej

Minister Puda przekazał stronie brytyjskiej informację na temat wdrażanych przez Polskę działań zmierzających do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Spotkanie odbyło się w formie zdalnej.

Minister Grzegorz Puda poinformował o objęciu bezpośredniego nadzoru nad wyjaśnieniem kwestii salmonellozy w polskim mięsie drobiowym.

– Mimo trudnej sytuacji pandemicznej Polska podejmie wszelkie działania, aby zminimalizować i wyeliminować obawy Wielkiej Brytanii co do jakości i bezpieczeństwa polskiego drobiu – zapewnił minister.

Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że Wielka Brytania – drugi największy partner handlowy Polski w handlu rolno-spożywczym – jest dla Polski szczególnie ważna. Poinformował, że obecnie cały łańcuch produkcji drobiowej w Polsce objęty jest nadzorem weterynaryjnym.

Minister George Eustice z zadowoleniem uznał, że działania Polski przyniosły efekty. – Zauważamy znaczącą potrawę sytuacji w zakresie zakażeń Salmonella w produktach drobiowych – powiedział minister Eustice. Poinformował także, że w związku z tym aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski. 

Minister Puda wyraził nadzieję na dalszy dynamiczny rozwój, mimo brexitu, wymiany handlowej między Polską a Wielką Brytanią.  Zadeklarował pełną gotowość do dialogu, bieżącego wyjaśniania wątpliwości i rozwiązywania problemów.

– Polska jest gotowa na współdziałanie z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genomu Salmonelli w produktach drobiowych – odpowiedział minister Grzegorz Puda na propozycję współpracy ze strony brytyjskiej w tym obszarze. 

Ministrowie podkreślili konstruktywną współpracę polskich i brytyjskich służb weterynaryjnych. Wyrazili wolę kontynuacji dialogu, częstszych kontaktów i zacieśnienia bardzo dobrej, wieloletniej współpracy polsko-brytyjskiej w obszarze rolnictwa.

 

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
22.04.2021 11:17 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
22.04.2021 11:09 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}