Popiołek z Krupego – ser w popiele
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-05-15 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Ser podpuszczkowy o porowatej strukturze, na zewnątrz warstwa popiołu.
Kształt:
Ścięty stożek.
Rozmiar:
Wysokość ok. 3,5 cm, średnica ok. 7 cm. Wielkość może się różnić w zależności od użytej formy.
Barwa:
Na zewnątrz szara, na przekroju kremowa.
Konsystencja:
Twarda, porowata.
Smak:
Intensywny zapach oraz mocno słony smak.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Sery w popiele na terenie gminy Krasnystaw pojawiły się już w XVIII w. za sprawą Mikołaja Reja, który sprowadził do swojej posiadłości Siennica Różana, sąsiadującej z Krupem, Wołochów. Wołosi to grupa etniczna, pochodząca z Półwyspu Bałkańskiego, która przeniosła na ziemie polskie sztukę konserwowania w popiele, m.in. serów. Za sprawą Wołochów w wielu gospodarstwach na terenach Lubelszczyzny najbardziej dostępną formą konserwacji stał się popiół drzewny. Pozyskiwany był ze spalonych drzew owocowych, głównie z przycinanych na wiosnę gałęzi jabłoni. Do wyrobu tego sera używano mleka krowiego oraz podpuszczki. Gdy po zagotowaniu mleka wytworzył się skrzep, zlewano serwatkę, a skrzep wkładano do specjalnych kubeczków z dziurami, aby odciekł. Gdy reszta serwatki odciekła, ser wkładano do solanki, a następnie obtaczano w popiele. Przechowywano go wraz z resztą żywności w drewnianych szopach przy domach lub piwnicach z białego kamienia, na specjalnych drewnianych półkach. Tak, zakonserwowany popiołem, ser mógł leżakować nawet kilka miesięcy.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:24 administrator gov.pl