Powidła śliwkowe z Mikołajówki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-09-23 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Jednolita masa z wyraźnymi cząstkami śliwek.
Kształt:
W zależności od naczynia.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Ciemnobrązowa.
Konsystencja:
Gęsta lepka masa z delikatnymi cząstkami owoców.
Smak:
Smak śliwek, słodko-kwaśny. Zapach dojrzałych owoców śliwek węgierek.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Mikołajówka jest wsią położoną pośród lasów i słynącą z owocowych sadów. Ze względu na wapienne gleby od wielu lat uprawiane są tu wszystkie gatunki owoców. „Z racji dobrych gleb wapiennych (margle) rozwinęło się w Mikołajówce sadownictwo, którego prekursorami byli Solisowie, a w szczególności duże zasługi położył Stanisław Solis wnuk Pawła, pierwszego kolonisty” (T. Dzikowski, „Historia miejscowości położonych w parafii Boby”, Kraśnik 1984).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl