W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Powidła śliwkowe z Mikołajówki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-09-23 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Jednolita masa z wyraźnymi cząstkami śliwek.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemnobrązowa.

Konsystencja:

Gęsta lepka masa z delikatnymi cząstkami owoców.

Smak:

Smak śliwek, słodko-kwaśny. Zapach dojrzałych owoców śliwek węgierek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Mikołajówka jest wsią położoną pośród lasów i słynącą z owocowych sadów. Ze względu na wapienne gleby od wielu lat uprawiane są tu wszystkie gatunki owoców. „Z racji dobrych gleb wapiennych (margle) rozwinęło się w Mikołajówce sadownictwo, którego prekursorami byli Solisowie, a w szczególności duże zasługi położył Stanisław Solis wnuk Pawła, pierwszego kolonisty” (T. Dzikowski, „Historia miejscowości położonych w parafii Boby”, Kraśnik 1984).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}