Precelek krakowski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Pierścieniowy owal z wewnętrznym splotem. Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem.
Kształt:
Zbliżony do owalu /pierścieniowy/ z wewnętrznym splotem łączącym owal precelka ramiennie w dwóch miejscach.
Rozmiar:
Średnica 4-8 cm ,grubość paska ciasta ok. 1 cm
Barwa:
Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem
Konsystencja:
Twardy, gładki, kruchy, lekki
Smak:
Pieczywa bez zawartości miękiszu czyli smak skórki bułki dobrze wypieczonej
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tak jak i obwarzanki precelki były wypiekane przez krakowskich piekarzy od…zawsze.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:05 administrator gov.pl