W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Precelek krakowski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Pierścieniowy owal z wewnętrznym splotem. Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem.

Kształt:

Zbliżony do owalu /pierścieniowy/ z wewnętrznym splotem łączącym owal precelka ramiennie w dwóch miejscach.

Rozmiar:

Średnica 4-8 cm ,grubość paska ciasta ok. 1 cm

Barwa:

Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem

Konsystencja:

Twardy, gładki, kruchy, lekki

Smak:

Pieczywa bez zawartości miękiszu czyli smak skórki bułki dobrze wypieczonej

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tak jak i obwarzanki precelki były wypiekane przez krakowskich piekarzy od…zawsze.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}