Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności
Produkty zarejestrowane czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Zgodnie z przepisami zarejestrowane nazwy, w przypadku Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności zarejestrowanych z zastrzeżeniem nazwy, są chronione przed:
- wszelkim bezpośrednim lub pośrednim wykorzystywaniem w celach komercyjnych zarejestrowanej nazwy dla produktów nie objętych rejestracją, o ile produkty te są porównywalne do produktów zarejestrowanych pod tą nazwą lub jeśli stosowanie nazwy narusza prestiż chronionej nazwy;
- każdym niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub aluzją, jeśli nawet prawdziwe pochodzenie produktu jest zaznaczone lub chroniona nazwa została przetłumaczona, lub towarzyszy jej wyrażenie „w stylu”, „rodzaju”, „przy użyciu metody”, „tak jak produkowane w”, „imitacja” lub „podobne”;
- wszelkimi innymi fałszywymi lub mylącymi danymi odnoszącymi się do miejsca pochodzenia, właściwości lub podstawowych cech produktu na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym, w materiale reklamowym lub dokumentach odnoszących się do danego produktu lub na opakowaniu produktu w pojemniku, mogącym stworzyć fałszywe wrażenie co do jego pochodzenia;
- wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.
Materiały
1. Bryndza podhalańskaBryndza_podhalańska.rar 0.39MB 2. Oscypek
Oscypek.rar 0.43MB 3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
Miód_wrzosowy_z_Borów_Dolnośląskich.rar 0.20MB 4. Półtorak staropolski tradycyjny
Półtorak_staropolski.rar 1.47MB 5. Dwójniak staropolski tradycyjny
Dwójniak_staropolski.rar 1.47MB 6. Trójniak staropolski tradycyjny
Trójniak_staropolski.rar 1.47MB 7. Czwórniak staropolski tradycyjny
Czwórniak_staropolski.rar 1.47MB 8. Rogal świętomarciński
Rogal_świętomarciński.rar 0.52MB 9. Wielkopolski ser smażony
Wielkopolski_ser_smażony.rar 11.57MB 10. Andruty kaliskie
Andruty_kaliskie.rar 0.20MB 11. Olej rydzowy tradycyjny
Olej_rydzowy_tradycyjny.rar 0.62MB 12. Pierekaczewnik
Pierekaczewnik.rar 0.25MB 13. Truskawka kaszubska
Truskawka_kaszubska.rar 0.51MB 14. Redykołka
Redykołka.rar 0.33MB 15. Wiśnia nadwiślanka
Wiśnia_nadwiślanka.rar 0.93MB 16. Fasola korczyńska
Fasola_korczyńska.rar 0.56MB 17. Miód kurpiowski
Miód_kurpiowski.rar 0.73MB 18. Podkarpacki miód spadziowy
Podkarpacki_miód_spadziowy.rar 0.37MB 19. Suska sechlońska
Suska_sechlonska.rar 2.58MB 20. Kiełbasa lisiecka
Kiełbasa_lisiecka.rar 0.20MB 21. Obwarzanek krakowski
Obwarzanek_krakowski.rar 2.62MB 22. Śliwka szydłowska
Śliwka_szydłowska.rar 2.56MB 23. Jabłka łąckie
Jabłka_łąckie.rar 0.83MB 24. Chleb prądnicki
Chleb_prądnicki.rar 2.21MB 25. Kiełbasa jałowcowa staropolska
Kiełbasa_jałowcowa_staropolska.rar 0.60MB 26. Kiełbasa myśliwska staropolska
Kiełbasa_myśliwska_staropolska.rar 0.53MB 27. Karp zatorski
Karp_zatorski.rar 3.52MB 28. Miód drahimski
Miód_drahimski.rar 0.36MB 29. Kołocz śląski / kołacz śląski
Kołocz_śląski_kołacz_śląski.rar 0.42MB 30. Jabłka grójeckie
jabłka_grójeckie.rar 2.35MB 31. Kabanosy staropolskie
Kabanosy_staropolskie.rar 0.54MB 32. Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca / fasola z Doliny Dunajca
Fasola_Piękny_Jaś_z_Doliny_Dunajca_fasola_z_Doliny_Dunajca.rar 1.31MB 33. Fasola wrzawska
Fasola_wrzawska.rar 2.29MB 34. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny / Seinų/ Lazdijų krašto medus
Miód_z_Sejneńszczyzny_Łoździejszczyzny_Seinų_Lazdijų_krašto_medus.rar 0.36MB 35. Ser koryciński swojski
Ser_koryciński_swojski.rar 20.11MB 36. Jagnięcina podhalańska
Jagnięcina_podhalańska.rar 0.44MB 37. Cebularz lubelski
Cebularz_lubelski.rar 0.59MB 38. Krupnioki śląskie
Krupnioki_śląskie.rar 1.24MB 39. Kiełbasa biała parzona wielkopolska
Kiełbasa_biała_parzona_wielkopolska.rar 0.98MB 40. Kiełbasa piaszczańska
Kiełbasa_piaszczańska.rar 1.58MB 41. Kiełbasa krakowska sucha staropolska
Kiełbasa_krakowska_sucha_staropolska.rar 0.69MB 42. Czosnek galicyjski
Czosnek_galicyjski_1.rar 1.14MB 43. Podpiwek kujawski
Podpiwek_kujawski.rar 4.35MB 44. Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego
Miód_spadziowy_z_Beskidu_Wyspowego.rar 2.97MB 45. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły
Powidła_śliwkowe_z_Doliny_Dolnej_Wisły.rar 3.66MB 46. Twaróg wędzony
Twaróg_wędzony.rar 16.57MB 47. Wędzone jabłko sechlońskie
Wędzone_jabłko_sechlońskie.zip 2.88MB
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 10.04.2024 15:28 Maria Kuźniar
- Pierwsza publikacja:
- 14.09.2018 08:36 Sławomir Mucha