W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Promocja systemów jakości żywności

13.09.2024

– Obserwujemy wzrost zainteresowania konsumentów żywnością produkowaną w ramach systemów jakości żywności, ale nadal widzimy potrzebę podejmowania działań w kierunku zwiększenia rozpoznawalności tych systemów na rynku – powiedział sekretarz stanu Stefan Krajewski podczas wczorajszej konferencji „Rozwój współpracy i promocja w systemach jakości żywności” w MRiRW.

foto główne

Działania dla promowania systemów jakości żywności

Wiceminister Stefan Krajewski podkreślił, że producenci uczestniczący w systemach jakości żywności mogą liczyć na wsparcie w ramach Planu Strategicznego WPR na lata 2023-2027.

– Znaczne środki przeznaczone na produkcję i produkty wysokojakościowe przyniosą wyższy, stabilniejszy oraz trwały dochód, jeżeli dzięki narzędziom służącym promocji i edukacji uda się przekonać więcej konsumentów do ich nabycia. Dzięki udzielanemu wsparciu zwiększy się liczba produktów objętych systemami jakości żywności, a w konsekwencji wzmocni się znaczenie gospodarcze tego sektora – stwierdził sekretarz stanu.

Znaczenie zrzeszania się producentów

Wiceminister Krajewski podkreślił kluczowe znaczenie tworzenia przez producentów zrzeszeń i grup. Stwierdził, że należy producentów zachęcać do takich działań.

– Większy stopień zorganizowania producentów umożliwi wykorzystanie ich potencjału, przyczyni się do skoncentrowania i zwiększenia podaży produktów objętych systemami jakości żywności – powiedział sekretarz stanu.

Uczestnicy i prowadzący konferencję

Spotkanie poprowadzili pracownicy Departamentów MRiRW: Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności oraz Płatności Bezpośrednich, a także przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Uczestnikami konferencji byli producenci i przedstawiciele organizacji działających w systemach jakości żywności, zarówno unijnych: oznaczeń geograficznych i rolnictwa ekologicznego, jak i krajowych, uznanych decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi: systemu Jakość Tradycja, QMP, QAFP i PQS.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}