Pularda mazowiecka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. mazowieckim
Wygląd:
Charakterystyczny dla tuszki osobników kastrowanych, typowy dla rasy lub kombinacji mieszańców z pierwszego pokolenia.
Kształt:
Charakterystyczny dla ptaków poddanych zabiegowi kastracji. Szyja masywna, z wyraźną tkanką tłuszczową, nieco wygięta w tył. Tułów osadzony głęboko pomiędzy kończynami, szeroki, lekko wysklepiony, pierś dobrze rozwinięta i umięśniona, udziec zaokrąglony, dobrze umięśniony, wyraźnie oddzielony od tułowia. Pod skórą na piersi, udach i grzbiecie wyraźna warstwa tkanki tłuszczowej, partie mięśniowe przerośnięte marmurkowato tkanką tłuszczową.
Rozmiar:
Od 1500 do 3000 g.
Barwa:
Kolor skóry jasno-żółty lub żółty o różnych odcieniach, starsze osobniki ciemniejsze odcienie. Na przekroju różowo-żółty lub jasno-brązowo-żółty.
Konsystencja:
Konsystencja stała. Mięso soczyste i delikatne, w dotyku miękkie i lekko elastyczne.
Smak:
Smak charakterystyczny dla mięsa uzyskiwanego z drobiu swobodnie poruszającego się na wybiegu.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Pularda to młoda kura tuczona w celu uzyskania delikatnego i kruchego mięsa. „Pulardą nazywa się kura kapłoniona, którey się iaiecznik wybiera, aby stała się niepłodną, a tym samym tłuścieyszą. Bez wątpienia mięso iey zdrowe, smacznieysze, strawnieysze, i posilnieysze iest, iak od całej kury. Rzecz cała czyni się iak u kapłona” (K. Kluk, „Zwierząt domowych i dzikich, (…) początki i gospodarstwo”, Tom II O ptastwie, Warszawa 1779).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl