W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Racuchy z makiem

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-11-21 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Na przekroju – ciemny mak otoczony jasnym ciastem

Kształt:

Owalny, spłaszczony racuch

Rozmiar:

Długość około 10 cm, szerokość 5 cm, wysokość 2 cm

Barwa:

Złoty kolor

Konsystencja:

Miękkie, przyjemne w dotyku

Smak:

Makowo-drożdżowy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Racuchy z makiem są wytwarzane w Kąkolewnicy od czasów II wojny światowej. Dobre gleby znajdujące się na tym obszarze od lat pozwalały na urodzajne zbiory pszenicy i powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Mieszkańcy sąsiednich miejscowości nazywają Kąkolewnicę „Pieroźnikami” ze względu na ogromną różnorodność przygotowywanych przez kąkolewnickie gospodynie dań mącznych zwanych tu pierogami. Przygotowywano je w niedziele i święta, bogatsi mieszkańcy – z lepszej, biedniejsi – z gorszej mąki. Racuchów nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole w żadnym domu. A zamożni mieszkańcy mogli pozwolić sobie na ich jedzenie każdego dnia.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}