Racuchy z makiem
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-11-21 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Na przekroju – ciemny mak otoczony jasnym ciastem
Kształt:
Owalny, spłaszczony racuch
Rozmiar:
Długość około 10 cm, szerokość 5 cm, wysokość 2 cm
Barwa:
Złoty kolor
Konsystencja:
Miękkie, przyjemne w dotyku
Smak:
Makowo-drożdżowy
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Racuchy z makiem są wytwarzane w Kąkolewnicy od czasów II wojny światowej. Dobre gleby znajdujące się na tym obszarze od lat pozwalały na urodzajne zbiory pszenicy i powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Mieszkańcy sąsiednich miejscowości nazywają Kąkolewnicę „Pieroźnikami” ze względu na ogromną różnorodność przygotowywanych przez kąkolewnickie gospodynie dań mącznych zwanych tu pierogami. Przygotowywano je w niedziele i święta, bogatsi mieszkańcy – z lepszej, biedniejsi – z gorszej mąki. Racuchów nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole w żadnym domu. A zamożni mieszkańcy mogli pozwolić sobie na ich jedzenie każdego dnia.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:10 administrator gov.pl