Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce
Komisja Europejska ogłosiła nowe podejście do rolnictwa w Unii Europejskiej pod nazwą Europejski Zielony Ład, stanowiący główny punkt programu działań politycznych Komisji Europejskiej dla rolnictwa. Narzędzia realizujące nowe podejście w systemie żywnościowym to:
- strategia „Od pola do stołu”,
- strategia na rzecz Bioróżnorodności 2030.
W strategiach tych, produkcja ekologiczna została wskazana jako sektor produkcji rolnej realizujący cele „zazieleniania” Wspólnej Polityki Rolnej, a także transformacji ekologicznej unijnego rolnictwa w rolnictwo o zrównoważonym sposobie gospodarowania, w szczególności poprzez działania rolników przeciwdziałające zmianom klimatu, zapewniające ochronę środowiska i zachowanie różnorodności biologicznej.
Z tego względu, Komisja Europejska wyznaczyła dla państw członkowskich Unii Europejskiej wspólny cel, jakim jest przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 25% powierzchni użytków rolnych w Unii Europejskiej na rolnictwo ekologiczne oraz znaczny wzrost akwakultury ekologicznej.
W tym celu, Komisja Europejska zwróciła się do każdego państwa członkowskiego o opracowanie planu działań, który ma na celu rozwój produkcji ekologicznej oraz o wyznaczenie krajowej wartości powierzchni użytków rolnych przeznaczonej na rolnictwo ekologiczne do 2030 r., przy uwzględnieniu zróżnicowanych uwarunkowań państw członkowskich.
„Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021– 2030” stanowi powyższy plan działań, którego celem jest rozwój produkcji ekologicznej, w tym rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce oraz przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych objętych systemem produkcji ekologicznej.
Cel ten oznacza podwojenie do 2030 r. powierzchni użytków rolnych objętych tym systemem w stosunku do roku 2019 oraz dążenie do osiągnięcia ponad miliona hektarów tej powierzchni.
Wsparcie sektora rolnictwa ekologicznego zaplanowano dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego od pola do stołu, począwszy od wsparcia rolników w obszarze produkcji rolnej surowców i przetwórstwa, poprzez działania wspierające inwestycje i potencjał rynkowy, w tym małych i średnich gospodarstw, skracanie łańcuchów dostaw, działania kształtujące popyt i zaufanie konsumentów do produktów ekologicznych i produkcji ekologicznej, aż po wsparcie integracji branży oraz krajowego doradztwa rolniczego.
Materiały
Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2030Ramowy_Plan_Działań_dla_Żywności_i_Rolnictwa_Ekologicznego_w_Polsce_na_lata_2021_–_2030.pdf 0.83MB
- Ostatnia modyfikacja:
- 01.12.2022 09:04 Iwona Chromiak
- Pierwsza publikacja:
- 10.10.2018 13:41 Sławomir Mucha