Redykołka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-12 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Gładka skórka elastyczna, niekiedy lekko chropowata, o barwie od kremowej do żółtej.
Kształt:
Kształt zwierzątek, ptaszków, sercowaty.
Rozmiar:
W zależności od foremki, w której jest wykonany.
Barwa:
Barwa zewnętrzna skórki od żółtej do brązowej z delikatnym połyskiem.
Konsystencja:
W dotyku stała, delikatna, miąższ miękki, elastyczny.
Smak:
Smak lekko słony, pikantny. Zapach wędzonego sera.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Górale stanowią jedną z najciekawszych polskich grup etnograficznych i są dziedzictwem kultury wołoskiej. Wołosi w swych wędrówkach dotarli na tereny Beskidu Śląskiego w XVI wieku, przynosząc ze sobą tradycję hodowli owiec i wyrobu sera owczego.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl