W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Redykołka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-12 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Gładka skórka elastyczna, niekiedy lekko chropowata, o barwie od kremowej do żółtej.

Kształt:

Kształt zwierzątek, ptaszków, sercowaty.

Rozmiar:

W zależności od foremki, w której jest wykonany.

Barwa:

Barwa zewnętrzna skórki od żółtej do brązowej z delikatnym połyskiem.

Konsystencja:

W dotyku stała, delikatna, miąższ miękki, elastyczny.

Smak:

Smak lekko słony, pikantny. Zapach wędzonego sera.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Górale stanowią jedną z najciekawszych polskich grup etnograficznych i są dziedzictwem kultury wołoskiej. Wołosi w swych wędrówkach dotarli na tereny Beskidu Śląskiego w XVI wieku, przynosząc ze sobą tradycję hodowli owiec i wyrobu sera owczego.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}