Redykołka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Skórka gładka, elastyczna, dopuszcza się lekką chropowatość – nieznaczne nierówności i pęknięcia niesięgające miąższu, nieznaczną dwubarwność skórki lub jej niepełne dobarwienie
Kształt:
Kształt zwierzątek, parzenic, sercowaty lub zminiaturyzowanego wrzeciona
Rozmiar:
Lekko kremowa, przy skórce nieco ciemniejsza, dopuszcza się białą oraz znaczne ściemnienie przy skórce
Barwa:
Lekko kremowa, przy skórce nieco ciemniejsza, dopuszcza się białą oraz znaczne ściemnienie przy skórce
Konsystencja:
Miąższ elastyczny, dopuszcza się lekko miękki, lekko twardy, lekko kruchy
Smak:
Smak i zapach wędzenia, pikantny, dopuszcza się lekko słony, dopuszcza się inne niewielkie odchylenia od typowego smaku i zapachu
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Redykołkę otrzymuje się z resztek sera przygotowywanego do produkcji oscypka.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl