Rolada wołowa śląska
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-09-12 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Rolada wołowa to płat mięsa wołowego zwinięty w rulon, na przekroju widać nadzienie: boczek wędzony lub słoninka wędzona, cebulka, ogórek kiszony, na zewnątrz rolady widoczne są ślady po nitce, którą okręca się mięso
Kształt:
Kształt rulonu, na przekroju owalna
Rozmiar:
Rulon – długość 8-10 cm, waga około 18 dag
Barwa:
Barwa charakterystyczna dla duszonego mięsa wołowego brązowa, na przekroju jaśniejsza – widać jasne kawałki słoninki lub ciemniejsze boczku, jaśniejsze kawałki duszonej cebulki i ogórka kiszonego
Konsystencja:
Konsystencja zwięzła, włókna zwarte i sprężyste, mięso miękkie, po przekrojeniu – nadzienie oddziela się od mięsa
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla duszonego mięsa wołowego, wyczuwalny lekki aromat wędzonego boczku i przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Z wywiadów przeprowadzonych z mieszkańcami Świerklańca, Bytomia, Radzionkowa, Zbrosławic wynika, że rolada wołowa znana była już w okresie międzywojennym. Początkowo była podawana z okazji większych uroczystości, przede wszystkim na weselach.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl