W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rosół z nudlami (rosół z makaronem)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Klarowny płyn z widocznymi, błyszczącymi oczkami tłuszczu na powierzchni i zanurzonym makaronem. Dodatkami są marchewka i drobno posiekana pietruszka.

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Płyn koloru słomkowożółtego. Żółtobiały makaron, kawałki pomarańczowej, pokrojonej marchewki i posiekana zielona pietruszka.

Konsystencja:

Tłusta ciecz, lekko galaretowata po zastygnięciu.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla wywarów mięsno-warzywnych. Lekko słodkawy, pachnący zieloną pietruszką.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Rosół to niekwestionowana królowa wszystkich zup. Kuchnia staropolska słynęła ze znakomitych rosołów. Już w okresie stanisławowskim, jak podają Maria Lemnis i Henryk Vitry w Staropolskiej kuchni i przy polskim stole (1983 r., s. 163), zarówno w kuchni szlacheckiej, jak i mieszczańskiej rosół był ulubioną zupą. Z zamieszczonego tam opisu kuchni mieszczańskiej dowiadujemy się, że: (…) obiady na co dzień były obfite i smaczne. Otwierała je jedna z ulubionych zup polskich jak barszcz, rosół, kapuśniak i grochówka.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}