Rosół z nudlami (rosół z makaronem)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-26 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Klarowny płyn z widocznymi, błyszczącymi oczkami tłuszczu na powierzchni i zanurzonym makaronem. Dodatkami są marchewka i drobno posiekana pietruszka.
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Płyn koloru słomkowożółtego. Żółtobiały makaron, kawałki pomarańczowej, pokrojonej marchewki i posiekana zielona pietruszka.
Konsystencja:
Tłusta ciecz, lekko galaretowata po zastygnięciu.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla wywarów mięsno-warzywnych. Lekko słodkawy, pachnący zieloną pietruszką.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Rosół to niekwestionowana królowa wszystkich zup. Kuchnia staropolska słynęła ze znakomitych rosołów. Już w okresie stanisławowskim, jak podają Maria Lemnis i Henryk Vitry w Staropolskiej kuchni i przy polskim stole (1983 r., s. 163), zarówno w kuchni szlacheckiej, jak i mieszczańskiej rosół był ulubioną zupą. Z zamieszczonego tam opisu kuchni mieszczańskiej dowiadujemy się, że: (…) obiady na co dzień były obfite i smaczne. Otwierała je jedna z ulubionych zup polskich jak barszcz, rosół, kapuśniak i grochówka.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl