W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-amerykańskie

12.04.2019

10 kwietnia 2019 roku sekretarz stanu Szymon Giżyński spotkał się z wiceprezesem Smithfield Mike Skahill. Firma jest globalnym producentem wieprzowiny, właścicielem m.in. Animexu.

Spotkanie w MRiRW

W spotkaniu uczestniczył także główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk. Spotkanie zostało zorganizowane na prośbę Polsko-Amerykańskiej Rady Biznesu, inicjującej kolejną misję amerykańskich przedsiębiorców w Polsce, w dniach 10-11 kwietnia 2019 roku.

Spotkanie było poświęcone produkcji i eksportowi polskiej wieprzowiny oraz perspektywom ich rozwoju. Wiceminister Sz. Giżyński z dużą satysfakcją przyjął deklaracje przedstawicieli Smithfield o woli wsparcia zarówno rozwoju polskiej produkcji wieprzowiny, jak i dalszej ekspansji eksportowej, ze szczególnym uwzględnieniem rynków Azji Wschodniej. Sekretarz stanu podkreślił, że polsko-amerykańskie relacje oparte są na przyjaźni, zaufaniu i wspólnocie interesów.

Obie strony zgodziły się, że zbieżność interesów związana jest z celem zapewnienia dobrej kondycji polskich producentów wieprzowiny. Przedstawiciele Smithfield zapewnili o stałym wsparciu dla działań polskich służb weterynaryjnych, związanych z wyjaśnianiem pojawiających się problemów i otwieraniem rynków dla polskiej wieprzowiny. W związku z tym, wiceminister Szymon Giżyński zwrócił się z prośbą o wsparcie Smithfield również w zakresie uzgodnień dotyczących mięsa drobiowego i wołowego.

Wiceminister poinformował o finalizowanych obecnie pracach w zakresie nowego prawa weterynaryjnego, które zagwarantuje zwiększenie państwowego nadzoru weterynaryjnego nad produkcją i przetwórstwem zwierzęcym.

Obecnie USA są największym importerem produktów rolno-spożywczych z Polski, poza krajami UE i pozostają krajem priorytetowym w promocji polskiego sektora rolno-spożywczego. Polska odnotowuje od 2014 r. dodatnie, rosnące saldo w wymianie produktów rolno-spożywczych z USA. W 2018 r. wartość eksportu do USA wyniosła 625 mln USD i wzrosła o blisko 7% w stosunku do 2017 r. Głównymi produktami eksportowymi były: mięso wieprzowe, mięso przetworzone lub konserwowane, czekolada, przetworzone lub konserwowane ryby, gluten pszenny. W 2018 r. na rynek USA wyeksportowano wieprzowinę o wartości ponad 177 mln USD, co oznacza, że USA są największym pod względem wartości importerem polskiej wieprzowiny na świecie, odbierając 17,2% całkowitego eksportu tego asortymentu.

Zdjęcia (4)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.04.2019 09:57 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.04.2019 09:57 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}