Rozmowy polsko-egipskie
12.12.2024
O rozwoju współpracy między państwami w sprawach rolnych rozmawiał sekretarz stanu Stefan Krajewski z minister planowania, rozwoju gospodarczego i współpracy międzynarodowej Arabskiej Republiki Egiptu dr Ranią Al-Mashat.
Stanowisko strony polskiej
Wiceminister Stefan Krajewski zapewnił, że Polska jest zainteresowana rozwojem współpracy w sprawach rolnych z Egiptem, który uważamy za ważnego partnera w regionie Bliskiego Wschodu. Wyraził nadzieję na zacieśnienie relacji zarówno w obszarze handlu, jak i badań oraz nauki. Poinformował o gotowości polskich firm do zwiększenia wolumenu i poszerzenia asortymentu produktów wysyłanych na rynek egipski, co przyczyniłoby się do poprawy poziomu bezpieczeństwa żywnościowego Egiptu.
Sekretarz stanu wskazał na potrzebę rozwiązania problemów weterynaryjnych, w tym związanych z uzyskaniem uprawnień eksportowych dla polskich zakładów mięsa drobiowego i wołowego. Dodał też, że jesteśmy gotowi do rozmów na temat warunków eksportu zbóż z Polski do Egiptu.
Stanowisko strony egipskiej
Minister Rania Al-Mashat zgodziła się, że powinniśmy podejmować działania na rzecz pełniejszego wykorzystania potencjału polsko-egipskich relacji, szczególnie w obszarze przetwórstwa rolno-spożywczego, wykorzystania wody czy usprawnienia transportu towarów. Podkreśliła, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest jedną z kluczowych kwestii, szczególnie w kontekście zmian klimatycznych.
Egipska minister wyraziła nadzieję, że inauguracja pracy polsko-egipskiej Wspólnej Komisji Gospodarczej 11 grudnia 2024 r. będzie impulsem do pogłębiania współpracy także w sprawach rolnych.
Polsko-egipska wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi
Egipt jest perspektywicznym dla Polski partnerem w obszarze Bliskiego Wschodu. W 2023 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych do Egiptu wyniosła ponad 87 mln EUR. Eksportowaliśmy głównie: jabłka sery i twarogi, ekstrakt słodowy oraz chleb i pieczywo cukiernicze.
W pierwszym kwartale 2024 r. wyeksportowaliśmy do Egiptu towary przekraczające wartość 62 mln EUR. W strukturze eksportu w tym okresie dominowały jabłka oraz sery i twarogi.