W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy polsko-wietnamskie

28.11.2024

Sekretarz stanu Jacek Czerniak w dniach 25-29 listopada 2024 r. w Wietnamie wziął udział w spotkaniach z przedstawicielami kierownictwa wietnamskiego resortu rolnictwa, wietnamskiej Izby Przemysłowo-Handlowej oraz Akademii Nauk Rolniczych. Głównym celem wizyty były rozmowy dotyczące intensyfikacji polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, w ramach III. posiedzenia polsko-wietnamskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa.

Pamiątkowe zdjęcie uczestników spotkania polsko-wietnamskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa

Przedstawicielowi polskiego resortu rolnictwa towarzyszyli główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Tomasz Ciodyk.

III posiedzenie polsko-wietnamskiej grupy roboczej ds. współpracy w dziedzinie rolnictwa

Sekretarz stanu Jacek Czerniak podkreślił, że sprawy rolnictwa są istotnym elementem prawie 75-letnich relacji między Polską a Wietnamem.

– Wierzę, że wspólnie uda nam się wypracować działania na rzecz zrównoważonego rozwoju dwustronnej wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi i zmniejszenia deficytu po stronie Polski – powiedział sekretarz stanu.

Strony potwierdziły uzgodnienie ostatecznych wymagań fitosanitarnych dla borówki wysokiej eksportowanej z Polski do Wietnamu. Oznacza to, że procedura dostępowa została zakończona i pierwsze transporty borówek z Polski mogą się pojawić w Wietnamie od sezonu produkcyjnego 2025 r.

Odnosząc się do spraw weterynaryjnych strona wietnamska potwierdziła stosowanie zasady prelistingu przy zatwierdzaniu polskich zakładów mięsnych i rybnych do eksportu na rynek Wietnamu, zgodnie z artykułem 6.8 Umowy o wolnym handlu pomiędzy Unią Europejską i Wietnamem (EVFTA).

– To znaczący krok, który usprawni procedury administracyjne przy wymianie handlowej towarami pochodzenia zwierzęcego – zaznaczył sekretarz stanu Jacek Czerniak.

Podczas posiedzenia grupy roboczej obie strony uznały potrzebę wypracowania rozwiązań eliminujących bariery w handlu produktami pochodzenia zwierzęcego. Główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski zwrócił uwagę na regularną aktualizację danych zakładów zatwierdzonych do eksportu z Polski przez stronę wietnamską. Podkreślił, że jest to gwarantem harmonijnej wymiany gospodarczej. Na wniosek strony polskiej zadanie to będzie realizowane przez punkty kontaktowe powołane przez służby weterynaryjne obu krajów. Ustalono także intensyfikację dialogu na szczeblu roboczym.

– Będziemy również kontynuować rozmowy na temat warunków wysyłki z Polski nowych towarów m.in. przetworzonego białka pochodzenia zwierzęcego, pierza, karm dla zwierząt domowych oraz żywych ptaków ozdobnych – powiedział przedstawiciel polskiej delegacji.

Ważnym elementem rozmów były działania na rzecz zrównoważonego wzrostu wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi. Strony wymieniły się informacjami nt. planowanych wydarzeń targowych organizowanych w Polsce i w Wietnamie w 2025 r.

Sekretarz stanu Jacek czerniak podkreślił, że dla strony polskiej priorytetem jest likwidacja deficytu w obrotach handlowych oraz zwiększenia rozpoznawalności polskich produktów na rynku wietnamskim.

Spotkanie w Akademii Nauk Rolniczych w Hanoi

Akademia Nauk Rolniczych Wietnamu została założona w 2005 r. i jest nadzorowana przez wietnamskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W trakcie wizyty sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z dyrektorem Akademii Nauk Rolniczych prof. dr. Nguen Hong Sonem. Wiceminister Jacek Czerniak podkreślił znaczenie wdrażania nowoczesnych technologii w rolnictwie, w kontekście postępujących zmian klimatycznych i innych wyzwań przed jakimi stoi sektor rolnictwa. Przedstawił również informacje o instytutach naukowych nadzorowanych przez polski resort rolnictwa oraz podkreślił ich duży potencjał naukowy.

Strona wietnamska zaprezentowała zakres działania Akademii Nauk Rolniczych (VASS). Obejmuje on badania nad poprawą wydajności plonów oraz zwiększaniem odporności poszczególnych gatunków roślin na niekorzystne warunki klimatyczne. VASS odpowiedzialna jest także za kształcenie wietnamskich ekspertów w dziedzinie rolnictwa.

Rozmowy z przewodniczącym Wietnamskiej Izby Handlowo Przemysłowej (VCCI)

– Wietnam jest dla Polski ważnym partnerem handlowym. Jestem przekonany, że ustalenia polsko-wietnamskiej grupy roboczej przyczynią się do rozwoju wzajemnej wymiany handlowej towarami rolno-spożywczymi – podkreślił wiceminister Czerniak.

Przewodniczący polskiej delegacji zaproponował zawarcie porozumienia o współpracy pomiędzy Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa a Wietnamską Izbą Handlowo-Przemysłową.

– Chciałbym, aby podpisanie dokumentu było impulsem do zacieśniania relacji pomiędzy polskimi i wietnamskimi przedsiębiorcami branży spożywczej – powiedział sekretarz stanu.

Zastępca dyrektora generalnego KOWR Tomasz Ciodyk zaprezentował działalność Ośrodka oraz potwierdził gotowość do kontynuacji rozmów z VCCI na temat szczegółów dalszej współpracy i porozumienia.

Wiceprzewodniczący VCCI Nguyen Quang Vinh podkreślił zaawansowany stopień współpracy pomiędzy przedsiębiorcami obu krajów. Wskazał także na wciąż niewykorzystany potencjał w tym zakresie. Strona wietnamska przedstawiła również aktualne dane dotyczące importu polskich produktów do Wietnamu i wyraziła nadzieję na możliwość poszerzenia asortymentu polskich produktów spożywczych dostępnych na rynku wietnamskim.

Wyniki polskiego eksportu rolno-spożywczego do Wietnamu

Wietnam to najważniejszy odbiorca polskich towarów rolno-spożywczych w Azji Południowo-Wschodniej. W 2023 r. eksport towarów rolno-spożywczych do Wietnamu osiągnął wartość 175,7 mln EUR. Sprzedawaliśmy głównie: mięso drobiowe z indyka i podroby, mięso z ryb, filety z łososia, mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, podroby jadalne wieprzowe.

W okresie od stycznia do listopada 2024 r. eksport towarów rolno-spożywczych do Wietnamu osiągnął wartość prawie 141 mln EUR. Sprzedawaliśmy głównie mięso i podroby z drobiu, filety rybne, jelita i żołądki zwierzęce oraz podroby wołowe.

Zdjęcia (11)

{"register":{"columns":[]}}