W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozmowy z przedstawicielami branży drobiarskiej

20.12.2018

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski konsekwentnie prowadzi rozmowy z przedstawicielami rolników. Wczoraj po południu gośćmi szefa resortu byli przedstawiciele branży drobiarskiej z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu oraz z Krajowej Federacji Producentów Drobiu i Jaj.

Minister J. K. Ardanowski podczas dyskusji z rolnikami

Minister przypomniał, że od 2014 r. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE z silną dynamiką wzrostu produkcji (w latach 2010-2017 średnio o 8,5% rocznie).

Zwrócił też uwagę, że w okresie styczeń-październik 2018 r. z kraju wywieziono prawie 1,1 mln ton mięsa drobiowego, o 13,6% więcej niż przed rokiem. W 2017 r. wytworzono 3,31 mln ton żywca drobiowego (wagi żywej), a głównym czynnikiem rozwoju branży drobiarskiej jest sprzedaż zagraniczna. IERiGŻ-PIB szacuje, że udział sprzedaży zagranicznej w produkcji wzrośnie z około 41% w 2017 r. do około 44% w 2018.

– Nieustannie zabiegamy o nowe rynki zbytu i jako jedyni w UE mamy prawo eksportu na ogromny rynek chiński – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Zwrócił tez uwagę, że nie ma możliwości zdecydowanego wzrostu spożycia wewnętrznego, a każda branża uważa, że Polacy powinni ich produktów więcej spożywać: piekarze – chleba, mleczarze – mleka itd.

– Jesteście uważani za elitę polskiego rolnictwa i jeżeli to środowisko, to elitarne środowisko polskiego rolnictwa nie jest w stanie w żaden sposób podjąć się wysiłku zbilansowania podaży z popytem to na rynku drobiarskim zawsze będą problemy – stwierdził minister. 

Według ministra import nie jest największym problemem na tym rynku. Przy produkcji na poziomie ponad 3,3 mln ton sprowadzono niewiele ponad 65 tysięcy ton.

Największym dostawcą mięsa drobiowego stała się Ukraina (20,4 tys. ton). Trzeba jednak pamiętać, że w tym samym czasie wyeksportowaliśmy na Ukrainę ponad 80 tys. ton.

Dzięki staraniom Polski, w tym MRiRW, podczas prac Komitetu Polityki Handlowej udało się doprowadzić do pewnych zmian w projekcie dyrektyw negocjacyjnych, dotyczących zmiany wielkości kwoty na mięso drobiowe oraz wprowadzenia zapisów zobowiązujących KE do przekazywania Radzie informacji nt. sytuacji na Ukrainie w obszarze weterynarii, bezpieczeństwa żywności oraz dobrostanu zwierząt, a tym samym sytuacji w zakresie wywiązywania się Ukrainy ze zobowiązań dostosowania swoich przepisów do unijnych standardów, również w zakresie hodowli drobiu.

Jednak w ocenie ministra tendencyjne kontrole i utrudnianie importu może spowodować odwrotne skutki i retorsje wobec polskich eksporterów.

– Niezbędna jest natomiast korelacja struktury rynku ze strukturą produkcji, a tymczasem kolejni chętni chcą uruchamiać nowe fermy, a to pogłębi problemy na rynku drobiu – podkreślił szef resortu rolnictwa.

 

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.01.2019 07:30 Iwona Chromiak
Pierwsza publikacja:
02.01.2019 07:30 Iwona Chromiak
{"register":{"columns":[]}}