Ruchanki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-07-09 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Owalne placki o złocisto-brązowej, chropowatej skórce.
Kształt:
Kształt płaskich, okrągłych lub owalnych krążków.
Rozmiar:
Wielkość około 5-7 cm średnicy i około 0,5 cm grubości.
Barwa:
Barwa zewnętrzna: brązowa (od złotej do ciemnobrązowej).
Konsystencja:
Zwarta, jednolita, miękka i sprężysta.
Smak:
W przypadku ciasta chlebowego smak lekko kwaśny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Tradycja wypieku ruchanek z ciasta chlebowego sięga odległych czasów przedwojennych. Autochtoni mieszkający na Kaszubach potwierdzają, że przed wypiekiem chleba w piecu chlebowym, gospodyni smażyła owe placki, gdy zabrakło chleba na śniadanie. Odejmowała z dzieży porcję ciasta chlebowego na żytniej mące i smażyła w tłuszczu na patelni niewielkie placki, które spożywano z cukrem i popijano kawą zbożową. Kaszubskie gospodynie potwierdzają również, że u ubogiego gospodarza piekło się placki bez tłuszczu na tzw. „sztimrze”, czyli kręgach piecyka żelaznego.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:13 administrator gov.pl