Rynek cukru
Polska jest trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru w UE i eksporterem netto tego produktu. Produkuje ok. 2,0-2,4 mln ton cukru rocznie. Zapotrzebowanie krajowe na cukier szacowane jest na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka cukru trafia na eksport. W latach 2019-2023 udział eksportu cukru w produkcji wynosił średnio 30%. Odbiorcami cukru z Polski są inne kraje unijne, w tym Niemcy, Włochy, Węgry, Rumunia, a także kraje trzecie, w tym Wielka Brytania, Izrael, Zjednoczone Emiraty Arabskie. Polska także importuje pewne ilości cukru. W latach 2019-2023 udział importu cukru w produkcji wynosił średnio 9 %.
W Polsce uprawą buraków cukrowych w sezonie 2023/24 zajmowało się ok. 26 tys. plantatorów. Uprawa ta zajmuje ok. 266 tys. ha (w ostatnich latach w Polsce systematycznie rośnie powierzchnia uprawy buraka cukrowego). Buraki są przetwarzane w 17 cukrowniach, które funkcjonują w strukturach czterech koncernów cukrowniczych.