Rytwiański karp
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-09-07 w kategorii Produkty rybołówstwa w woj. świętokrzyskim.
Wygląd:
Karp rytwiański charakteryzuje się kształtnym wyprofilowanym wyglądem. Duże łuski są rozmieszczone wzdłuż linii grzbietu i szczeliny skrzelowej, a kilka łusek różnej wielkości znajduje się u nasady płetwy ogonowej. Ma przekrój owalny z widoczną masą mięśniową.
Kształt:
Niewielka głowa, linia grzbietu dobrze umięśniona, wyraziste płetwy, zwarta forma.
Rozmiar:
Optymalna masa ciała karpia wynosi od 1100 g do 1800 g.
Barwa:
Grzbiet zielono-niebieski, a podbrzusze oliwkowo-żółtawe.
Konsystencja:
Zwarta, jędrna tkanka mięśniowa. Pokryty naturalnym śluzem.
Smak:
Wykwintny smak, zaś zapach charakterystyczny dla ryb słodkowodnych. Dzięki właściwemu wypłukaniu zupełnie pozbawiony posmaku mułu oraz innych nieprzyjemnych zapachów pochodzących z dna stawu.
Tradycja:
Historia chowu i hodowli karpia w stawach ziemnych na ziemiach polskich liczą kilkaset lat. Technologia produkcji ryb w stawach dostosowana jest do naturalnego, naprzemiennego rytmu pór roku. Gospodarka wodna w stawach karpiowych opiera się na ich cyklicznym wiosennym i jesiennym napełnianiu i opróżnianiu, z zatrzymaniem wody w okresie letnim. Czyste powietrze oraz rzadko spotykana flora i fauna stanowią o unikatowym i specyficznym charakterze całego obszaru geograficznego obejmującego ziemię rytwiańską. Najbardziej charakterystyczną cechą środowiska przyrodniczego w dolinie rzeki Czarnej jest obecność licznych rozległych stawów hodowlanych Rytwiany, rozlokowanych pośród olbrzymiego kompleksu leśnego. Historia Rytwian odnotowana jest w XIII wieku. Znajduje się tu pokamedulski klasztor znany jako Erem lub Pustelnia Złotego Lasu. Według tradycji w niewielkiej odległości od klasztoru był staw, w którym zakonnicy hodowali ryby na własne potrzeby. W rezerwacie „Dziki Staw” znajduje się modrzewiowy las i potorfowe jeziorko z okalającą go łąką wykorzystywany obecnie jako staw rybny. Ostatni właściciele wsi – Radziwiłłowie założyli stawy hodowlane o powierzchni około 2 kilometrów kwadratowych. W okresie międzywojennym woj. kieleckie w rybactwie zajmowało jedno z czołowych miejsc w kraju. W ówczesnych granicach administracyjnych województwa znajdowało się 6350 ha stawów. Mięso karpia rytwiańskiego jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, siarka. Dostarcza w niewielkich ilościach mikroelementów niezbędnych dla człowieka, np.: miedzi, arsenu, niklu, kobaltu, fluoru, żelaza.
- Ostatnia modyfikacja:
- 07.08.2018 09:34 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 07.08.2018 09:34 Sławomir Mucha