W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Schab w kapuście po beskidzku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

schab w kapuście po beskidzku

Wygląd:

Gęsta masa z drobno posiekanej kapusty przykrywająca usmażony kotlet z mięsa.

Kształt:

Porcja usmażonej kapusty przykrywająca owalny kawałek usmażonego kotleta.

Rozmiar:

Wielkość w zależności od porcji na talerzu.

Barwa:

Kapusta przysmażona koloru czerwono-pomarańczowego, mięso jasnobrązowe.

Konsystencja:

Kapusta zwarta, gęsta i miękka. Kotlet średnio twardy.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla smażonej kiszonej kapusty i podsmażonego wędzonego boczku. Smak kwaskowaty. Zapach kapusty, boczku wędzonego i smażonego mięsa.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Schab w kapuście po beskidzku to tradycyjne góralskie danie popularne w Beskidach: Śląskim i Żywieckim. W skład tego regionalnego specjału wchodzą produkty dostępne w małych górskich i podgórskich gospodarstwach rolnych, tj. kapusta i mięso wieprzowe z własnej przydomowej hodowli.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:44 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:44 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}