Schab w kapuście po beskidzku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Gęsta masa z drobno posiekanej kapusty przykrywająca usmażony kotlet z mięsa.
Kształt:
Porcja usmażonej kapusty przykrywająca owalny kawałek usmażonego kotleta.
Rozmiar:
Wielkość w zależności od porcji na talerzu.
Barwa:
Kapusta przysmażona koloru czerwono-pomarańczowego, mięso jasnobrązowe.
Konsystencja:
Kapusta zwarta, gęsta i miękka. Kotlet średnio twardy.
Smak:
Smak i zapach charakterystyczny dla smażonej kiszonej kapusty i podsmażonego wędzonego boczku. Smak kwaskowaty. Zapach kapusty, boczku wędzonego i smażonego mięsa.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Schab w kapuście po beskidzku to tradycyjne góralskie danie popularne w Beskidach: Śląskim i Żywieckim. W skład tego regionalnego specjału wchodzą produkty dostępne w małych górskich i podgórskich gospodarstwach rolnych, tj. kapusta i mięso wieprzowe z własnej przydomowej hodowli.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:44 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:44 Sławomir Mucha