Powrót

Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-07 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Kształt walcowaty

Kształt:

Produkt w kształcie walca

Rozmiar:

Długość: 6–15 cm

Barwa:

Barwa po przekrojeniu lekko żółtawa, przy skórce ciemniejsza

Konsystencja:

Miękki, miąższ elastyczny

Smak:

Wyraźny zapach wędzenia (dymu), lekko słony

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Charakterystyczną cechą sera gazdowskiego jest to, że w całości wytwarzany jest on z mleka krowiego, stąd jego delikatny smak.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}