Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-07 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Kształt walcowaty
Kształt:
Produkt w kształcie walca
Rozmiar:
Długość: 6–15 cm
Barwa:
Barwa po przekrojeniu lekko żółtawa, przy skórce ciemniejsza
Konsystencja:
Miękki, miąższ elastyczny
Smak:
Wyraźny zapach wędzenia (dymu), lekko słony
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Charakterystyczną cechą sera gazdowskiego jest to, że w całości wytwarzany jest on z mleka krowiego, stąd jego delikatny smak.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:18 administrator gov.pl