Ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-09 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Powierzchnia pokryta równomiernie białą pleśnią
Kształt:
Płaski / cylinder
Rozmiar:
Ok. 0,125 kg
Barwa:
Kremowa, w środku biała
Konsystencja:
Miękka
Smak:
Smak łagodny, pieczarkowy, lekko pikantny, lekko kwaśny, lekko gorzki
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Produkcję sera pleśniowego typu camembert „Słupski Chłopczyk” rozpoczęto w 1925 roku w słupskiej mleczarni. Przynosił on miastu nie tylko zyski, ale i sławę. Już sama nazwa „Stolper Jungchen”, czyli „Słupski Chłopczyk”, była wystarczająco dobrym chwytem promocyjnym dla miasta. Był najsłynniejszym produktem ówczesnej mleczarni - stanowił 75% ogólnej produkcji słupskich serów. Jednak nie był on jedynym gatunkiem z rodziny produkowanych tu camembertów. Wytwarzano też „Camembert”, „Rahmkase”, „Romadur” i sery twarogowe.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:23 administrator gov.pl