W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-09 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Powierzchnia pokryta równomiernie białą pleśnią

Kształt:

Płaski / cylinder

Rozmiar:

Ok. 0,125 kg

Barwa:

Kremowa, w środku biała

Konsystencja:

Miękka

Smak:

Smak łagodny, pieczarkowy, lekko pikantny, lekko kwaśny, lekko gorzki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Produkcję sera pleśniowego typu camembert „Słupski Chłopczyk” rozpoczęto w 1925 roku w słupskiej mleczarni. Przynosił on miastu nie tylko zyski, ale i sławę. Już sama nazwa „Stolper Jungchen”, czyli „Słupski Chłopczyk”, była wystarczająco dobrym chwytem promocyjnym dla miasta. Był najsłynniejszym produktem ówczesnej mleczarni - stanowił 75% ogólnej produkcji słupskich serów. Jednak nie był on jedynym gatunkiem z rodziny produkowanych tu camembertów. Wytwarzano też „Camembert”, „Rahmkase”, „Romadur” i sery twarogowe.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}