Ser podlaski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-01-06 W kategorii Produkty mleczne W województwie woj. podlaskim
Wygląd:
Blokowy – prostokąt
Kształt:
Prostopadłościan, dopuszcza się nieznaczne spłaszczenia
Rozmiar:
5-7 kg, prostopadłościan o wymiarach 25x25x10 cm
Barwa:
Na przekroju od lekko kremowej do żółtej, jednolita w całej masie; z zewnątrz bardziej intensywna
Konsystencja:
Miąższ miękki, elastyczny, jednolity w całej masie
Smak:
Delikatny, łagodny, lekko kwaśny, o lekkim posmaku pasteryzacji, lekko pikantny u serów starszych
Dodatkowe Informacje:
Ser podlaski produkowany jest tylko i wyłącznie z mleka czystego mikrobiologicznie i chemicznie, bez innych dodatków takich jak tłuszcze niepochodzące z mleka
Tradycja:
Produkcję sera podlaskiego rozpoczęto w chwili uruchomienia zakładu produkcyjnego w Filipowie, czyli w 1968 roku. Sposób i technologia produkcji sera są obecnie takie same jak 37 lat temu. Walory wytwarzanego dziś produktu nie różnią się niczym od walorów sera podlaskiego produkowanego 37 lat temu i są porównywalne z wymaganiami Normy Zakładowej używanej w 1968 roku (ZN-67/CZSMlecz.-Bł-A/13). Ser podlaski cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, który w niczym nie odbiega od smaku sera produkowanego w latach 70. Technologię produkcji sera można porównać z technologią zawartą w Instrukcji technologicznej wydanej w momencie uruchomienia zakładu w 1968 roku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:56 administrator gov.pl