Ser wołoski wędzony
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-05-09 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim
Wygląd:
Okrągły żółty placek, na zewnątrz od góry wzór „rozety” zależy od foremki. Gładka elastyczna skórka o barwie ciemno żółtej, na przekroju ser barwy kremowej
Kształt:
Okrągły placek o wyglądzie tortu
Rozmiar:
Placek okrągły o średnicy około 30 cm
Barwa:
Od żółtej do brązowej,
Konsystencja:
Stała zwarta konsystencja, elastyczna;
Smak:
Lekko słony, zapach wędzenia
Dodatkowe Informacje:
Oryginalny ser owczy produkowany według tradycyjnej metody. Walory swoje zawdzięcza pochodzeniu z górskich terenów, gdzie nie tylko czynniki naturalne, lecz także surowce – mleko i produkcja według regionalnej metody, wpływają na jakość i cechy charakterystyczne produktu.
Tradycja:
Ser wołoski wędzony to ser z mleka owczego wytwarzany w gospodarstwie domowym. Tradycyjna metoda jego produkcji jest oparta na przekazie pokoleniowym.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:15 administrator gov.pl