Serek śmietankowy wielkopolski
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-05-08 w kategorii Produkty mleczne w woj. wielkopolskim.
Wygląd:
Biała masa.
Kształt:
Kształt nieregularny, przypominający walec, na przekroju – lekko elipsoidalny.
Rozmiar:
Waga 250 g.
Barwa:
Biała do kremowej, jednolita w całej masie.
Konsystencja:
Jednolita, zwarta masa, bez grudek, nadająca się do smarowania.
Smak:
Lekko kwaśny, łagodny.
Tradycja:
Rozwój mleczarstwa w Wielkopolsce nastąpił pod koniec XIX wieku, kiedy zaczęły powstawać spółdzielnie mleczarskie. Z inicjatywy niemieckich właścicieli ziemskich w 1875 r. powstała pierwsza na terenie Wielkopolski mleczarnia w Chełmży, a w 1881 r. w Poznaniu. Pierwsza spółdzielnia mleczarska w Polsce powstała w 1882 r. w Buku, a kolejna w 1894 r. w Grodzisku Wielkopolskim. Obie spółdzielnie prowadziły aktywną działalność gospodarczą, dostarczając do miast mleko i inne produkty mleczne.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.09.2018 09:06 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.09.2018 09:06 Sławomir Mucha