Siemieniatka / siemieniotka / konopiotka
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-21 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Zupa jasnozielonkawobeżowa z siemienia konopnego z kaszą jęczmienną.
Kształt:
Kawałki kaszy jęczmiennej w płynnej zupie.
Rozmiar:
Danie mieści się na głębokim talerzu.
Barwa:
Zupa jasnozielonkawobeżowa z kawałkami uprażonej kaszy jęczmiennej barwy jasnoszarej.
Konsystencja:
Płynna, w dotyku śliska.
Smak:
Smak gorzkawy.
Dodatkowe Informacje:
Podaje się jako zupę wigilijną.
Tradycja:
Dawna śląska kuchnia codzienna, chłopska i robotnicza nie była zbyt atrakcyjna. Stół był raczej biedny, ale zawsze się można było przy nim najeść do syta. Jednak, kiedy przychodził okres bożonarodzeniowy, na który oczekiwano z nadzieją, pojawiała się możliwość jedzenia nawet w nadmiarze. Czas świąteczny to czas zdecydowanie odbiegający od zwykłej codzienności, który znajduje odzwierciedlenie w tradycjach kulinarnych.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl