Śląska parzybroda / parzy-broda
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-09-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim
Wygląd:
Gęsta zupa, z widocznymi kawałkami kapusty i ziemniaków, miejscami widoczne nasiona kminku i połyskujące oczka tłuszczu
Kształt:
Rozmiar:
Barwa:
Barwa kremowo-żółto-zielonkawa
Konsystencja:
Konsystencja zawiesistej zupy, z wyraźnymi kawałkami warzyw: ziemniaków i kapusty
Smak:
Smak słodkawy, wyczuwalny dodatek kminku; zapach charakterystyczny dla gotowanej kapusty
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Śląska parzybroda / parzy-broda to prosta wiejska potrawa, która ma postać gęstej zupy podawanej na gorąco. Dawniej, bez ciągników i maszyn rolniczych, okres prac w gospodarstwie związany ze żniwami czy wykopkami był znacznie dłuższy.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 21:57 administrator gov.pl