Śląski chrustek/chrust/faworki
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-03-28 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Podłużne skręcone paski posypane cukrem pudrem.
Kształt:
Paski w kształcie złożonej kokardki.
Rozmiar:
Prostokąty o długości od 6 cm do 8-10 cm, o szerokości od 3 cm do 4 cm. Grubość około 0,5 cm.
Barwa:
Barwa od żółtej, złocistej do jasnobrązowej.
Konsystencja:
Chrupkie, kruche, gładkie, lekkie.
Smak:
Smak słodki, zapach ciastka francuskiego i cukru waniliowego.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Wyraz polski „faworki” został zapożyczony z języka francuskiego „faveur”, a oznacza wąską wstążeczkę, tasiemkę jedwabną. Faworki to cienkie, kruche ciastka w kształcie pasków (wstążek) przekrajanych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone w tłuszczu.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:49 Sławomir Mucha