Śląskie oblaty
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim
Wygląd:
Cienki wafel z odciśniętym na powierzchni wzorem.
Kształt:
Okrągły.
Rozmiar:
Średnica 10-20 cm, grubość 1-3 mm.
Barwa:
Barwa jasnozłocista, czasami na powierzchni można dostrzec smugi o odcieniu ciemniejszym i jaśniejszym.
Konsystencja:
Krucha, chrupka, lekka, sucha, delikatna.
Smak:
Charakterystyczny dla użytych surowców.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Oblaty (ołblaty) to tradycyjny produkt znany na Śląsku, a w podobnej formie występujący także w Niemczech (Oblaten), Czechach (Lázeňský oplatek) i Słowacji (Oblatky).
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 13:53 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 13:53 Sławomir Mucha