W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Śląskie oblaty

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

śląskie oblaty

Wygląd:

Cienki wafel z odciśniętym na powierzchni wzorem.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Średnica 10-20 cm, grubość 1-3 mm.

Barwa:

Barwa jasnozłocista, czasami na powierzchni można dostrzec smugi o odcieniu ciemniejszym i jaśniejszym.

Konsystencja:

Krucha, chrupka, lekka, sucha, delikatna.

Smak:

Charakterystyczny dla użytych surowców.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Oblaty (ołblaty) to tradycyjny produkt znany na Śląsku, a w podobnej formie występujący także w Niemczech (Oblaten), Czechach (Lázeňský oplatek) i Słowacji (Oblatky).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:53 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:53 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}